Mitovi o hrani koji su potpuno pogrešni i neosnovani

Ovo su neki od čuvenih mitova o hrani za koje još uvek mnogi veruju da su istiniti. Jesu li jaja zaista loša, koliko dnevno treba piti vode i je li zdravo jesti odmrznutu hranu? Nutricionistica Džulijet Kelou je nedavno objasnila za časopis Mirror koji su najčešći mitovi o hrani u koje ljudi lako poveruju. Evo šta je tom prilikom otkrila:

Celer - mit o negativnim kalorijama kaže da naše telo troši više kalorija na varenje celera nego što ih celer ima. Istina je da celer ima samo 6 do 10 kalorija, što ga čini simpatičnom niskokaloričnom grickalicom, ali objektivno nećete mršaviti od njega. 

Zamrznuta hrana - postoji mit da smrznuta hrana gubi hranljive sastojke zamrzavanjem. Sveže namirnice ubrane su i transportovane u trgovački centar danima pre kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Sveže namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana dok se kod smrznutih namirnica prirodni sastojci zadržavaju neuporedivo duže.

Šargerepa – neke osobe veruju da se šargarepa ne bi trebala kuvati jer tako gubi hranljive sastojke. Istina je da je šargarepa zapravo mnogo zdravija kada je kuvana, jer se kuvanjem čuvaju svi važni oligoelementi u ovoj vrsti povrća, poput antioksidanasa i vitamina A.

Pravilo pet sekundi - postoji mit da kad vam hrana ispadne na pod, ako je podignete u roku od nekoliko sekundi, neće vam se ništa ni dogoditi. To, nažalost, nije istina, jer je naučno dokazano da hrana koja padne na pod može postati zaražena salmonelom tokom svega nekoliko sekundi boravka na podu, ali to svakako prvenstveno to zavisi od količine bakterija na podu i vrste poda, navode naučnici.

Jaja - kažu da jaja povišuju nivo holesterola u krvi i povećavaju rizik od nastanka infarkta miokarda, zbog čega ih treba izbegavati. Međutim, istina je da hrana koja je prirodno bogata holesterolom ima vrlo mali uticaj na nivo holesterola u našoj krvi, a izuzetak su osobe sa genetskim predispozicijama za visok holsterol. Ove osobe treba da paze na učestalost komzumiranja jaja (maksimalno tri puta nedeljno), ali nipošto ih ne izbacivati potpuno iz ishrane, jer obiluju korisnim supstancama za ljudski metabolizam.

Kafa - mišljenje da je kafa loša po zdravlje jer utiče nepovoljno na metabolizam, dugo se zadržalo kod velikog broja osoba.  Danas znamo da je kafa mnogo bolja nego loš glas koji je prati. 

Voda - sigurno ste čuli da dnevno treba popiti 8 čaša vode. U stvarnosti, ta brojka nije univerzalna, a za mnoge bi moglo biti iznenađenje što neki stručnjaci ispituju zdravstvenu korist ispijanja velikih količina vode, sugerišući pritom da je preporučena konzumacija od 1,5 do 2 litra vode dnevno zapravo aviše nego što je telu stvarno potrebno.

Priredio: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege
Izvor: http://www.mirror.co.uk